Terug naar het Archief

 

SPOTGEESTEN

Rolverdeling

( Blithe Spirit – 1941)

Noël Coward(1899-1974)

“IN WEZEN MAKEN DE PERSONAGES NIET DE DIALOGEN,

DE DIALOGEN MAKEN DE PERSONAGES ”

Een komedie over een schrijver, die als gevolg van zijn onderzoek naar het occulte, geconfronteerd wordt met de geest van zijn overleden eerste vrouw.
Dat dit voor de nodige onrust zorgt bij hem, zijn tweede vrouw en de excentrieke spiritiste, spreekt voor zich.

Noël Coward was eigenlijk een acteur/regisseur, die óók schreef. Bij voorkeur een toneelstuk, waarin hij zèlf kon schitteren.
Hij was een echte Londense dandy, zeer geestig (tongue in cheek) galant flirtend met zijn eigen
homoseksualiteit
en controversieel voor de toenmalige Londense high society.
De personages in Coward’s stukken zeggen wat hen voor de mond komt en geven de indruk niet na te denken terwijl ze spreken, ze laten zich ogenschijnlijk door het moment meevoeren.
Een
kenmerkend
voorval was dat van de jonge acteur, die zich afvroeg waarom hij iets moest zeggen en van Noël Coward het antwoord kreeg: “My dear boy, forget about the motivation. Just say the lines and don’t trip over the furniture.”
De meeste zinnen missen een bewuste motivatie en juist dit láátste maakt het voor acteurs zo lastig om Coward te spelen!
Het komt in zijn stukken vooral neer op: grillig
woordspel, timing, frasering
en komische effecten.
Serieuze critici noemden zijn werk destijds vaak onbenullige niemendalletjes en Coward gaf ook toe dat zijn stukken nergens over gingen.
Het zijn de acteurs en het publiek geweest, die zijn beste werk een blijvende plaats in de toneelgeschiedenis hebben gegeven.
Zo zorgde Laurence Olivier in 1963 voor een opleving in de belangstelling voor Coward’s comedies, door als leider van het National Theatre HAY FEVER weer op het repertoire te zetten en door de “Master himself” te laten regisseren!
Stukken als
THE VORTEX, PRIVATE LIVES en BLITHE SPIRIT en  worden gelukkig nog steeds overal en vaak opgevoerd.

In de “geest” van Coward nodigen ook wij u uit om u een avond volslagen “IRRESPONSIBLE” te voelen!!

Graag tot ziens!

GEPKE WITTEVEEN

(Regie)