Terug naar het Archief


 

“DE KOOPMAN VAN VENETIË”

Recentie

Rolverdeling

De rijke koopman Antonio en zijn vrienden zijn het middelpunt in het bruisende, rijke, kapitalistische Venetie dat door geld wordt geregeerd. Zij bepalen de codes en denken dat ze door hun bezit onaantastbaar zijn, totdat Antonio geen contanten meer heeft en noodgedwongen een lening moet afsluiten bij de joodse vreemdeling Shylock.
Shylock, die verguisd en bespot wordt door Atonio omdat hij rente rekent, leent Antonio het geld maar ditmaal zonder rente te vragen om bij Antonio in de gratie te komen. Wel eist hij als onderpand een pond vlees van de koopman. ''Een grapje'', zegt hij. Maar dan breekt zijn dochter Jessica met hem, neemt al zijn geld en juwelen mee, en gaat er met haar geliefde vandoor.
Shylock, de outsider, die zich alleen met zijn geld staande kan houden in Venetië, is zijn geld en zijn kind dat zijn toekomst was, kwijt. Het enige dat hem nog bezig houdt is........WRAAK!!!! Een andere buitenstaander is Portia. Zij leeft op een landgoed in Belmonte en wacht op haar grote liefde. Haar vader bedacht een kansspel met drie kastjes. Degene die het juiste kastje kiest, is de juiste echtgenoot voor zijn dochter.
In de rechtszaak die Shylock aanspant tegen Antonio, worden Portia en Shylock op een bijzondere manier met elkaar geconfronteerd.
Het wordt een spel van leven of dood.

BEWERKING EN REGIE Iris Jansen