Terug naar het Archief


 

‘De Heilige Gregorius waakt over u’

 

Rolverdeling

 

‘De Heilige Gregorius waakt over u’ vertelt enerzijds het verhaal van een uitgeblust huwelijk tussen een man en een vrouw. De man is geobsedeerd door het gemis van zijn zus, die hij jaren geleden is kwijtgeraakt. Zijn vrouw probeert op allerlei manieren nog iets van hun huwelijk te maken, maar haar pogingen hiertoe lijken keer op keer gedoemd te mislukken.

Anderzijds wordt het verhaal verteld van een nieuwe paus. Deze paus ‘Gregorius’ is niet lang geleden tot paus benoemd, maar heeft in de korte tijd dat hij de leiding heeft over de katholieke kerk al heel wat veranderingen doorgevoerd. Door middel van dagelijkse televisie- uitzendingen heeft hij een manier gevonden om het katholieke geloof weer bij de mensen te brengen. Als een mix van Henny Huisman en een Amerikaanse tv-dominee, weet Gregorius een immense populariteit te verwerven onder de gehele wereldbevolking. Zijn macht en invloed groeien en groeien, en hiermee ook zijn ego en ambitie. Hij besluit de wereldbevolking een nieuwe Christus te schenken, en kiest voor dit doel een doofstom meisje. Zijn plan is om haar eerst onder te brengen in een gezin, en haar vervolgens voor het oog van de gehele wereld als de nieuwe messias  aan de mensheid te presenteren.

Als hem dat zou lukken, zo redeneert hij, zou hij, de paus, het bestaan van God overbodig maken en diens plaats kunnen innemen. Door het feit dat zijn plan lijkt te gaan slagen, besluiten God en de duivel een pact te smeden om te voorkomen dat Gregorius alle macht naar zich toe trekt, en zowel God als de duivel overbodig maakt. Als de paus besluit om het meisje onder te brengen bij de man en de vrouw, en haar te presenteren als de verloren zuster van de man, komt de duivel in actie en probeert uit alle macht het plan van de paus te verijdelen.

 ‘De Heilige Gregorius’ is een absurde komedie. Evenals bij hun eerdere stuk ‘Engelenwals’ hebben Linthorst en Greidanus jr. zich laten inspireren door het geloof: ‘Engelenwals’ vertelt het verhaal van twee engelen in de hemel, waarvan de een naar aarde moet met het wetenschappelijke bewijs dat God niet bestaat, en de ander dat moet voorkomen.

De schrijvers werpen ondanks de lichtheid en absurditeit van hun stukken toch een aantal aardige vragen op waar het publiek over na kan denken.
 


‘De Heilige Gregorius’, is geschreven door Vincent Linthorst en Aus Greidanus jr. De samenwerking tussen Linthorst en Greidanus kwam tot stand op de toneelacademie in Maastricht waar zij beide in 1998 afstudeerden. Op de toneelacademie schreven zij de toneelstukken ‘Verwachting’ en ‘Engelenwals’.

Toen zij na hun afstuderen in dienst traden bij Het Nationale Toneel in Den Haag, werd hen gevraagd of zij met subsidie van het prins Bernhardfonds een nieuw stuk wilden schrijven.
Dit werd ‘De Heilige Gregorius waakt over u’.

Het Delfts Toneelgezelschap heeft Vincent Linthorst gevraagd de regie van ‘De Heilige Gregorius’op zich te nemen, wat niet zo merkwaardig is: deze Delftse acteur speelde zijn eerste rollen  bij dit gezelschap. Het DTG lag aan de basis van zijn professionele carrière. Het toneel werd hem hier met de paplepel ingegoten omdat bijna zijn gehele familie bij het DTG speelde of speelt.

Linthorst heeft als acteur met grote nationale en internationale regisseurs gewerkt. Hij was vorig seizoen onder andere te zien in ‘Een bruid in de morgen’ van Hugo Claus in de rol van Thomas. Dit  seizoen zal hij bij Het Nationale Toneel te zien zijn in ‘Othello’, en in ‘De graaf van Monte-Christo.