Terug naar het Archief


 

“TARTUFFE” van Molière

Molière

Rolverdeling


Op zaterdag 4 februari a.s. vindt bij het Delfts Toneelgezelschap in het Falie Begijnhoftheater de première plaats van de komedie ”Tartuffe” van Molière.
Molière bewerkte “Tartuffe” in 1667 een paar maal tot de versie die wij kennen. Het stuk verschaft nog steeds inzicht in hoe blind mensen kunnen handelen, en op welke wijze anderen daarvan profiteren.
De vader van een gezin, Orgon, heeft de vrome huichelaar Tartuffe in huis genomen. Alle familieleden hebben deze huichelaar door en haten hem, behalve Orgon die hem adoreert.
De familieleden waarschuwen Orgon, maar die wil van niets weten en geeft Tartuffe zijn dochter Mariane ten huwelijk, hoewel zij al verloofd is.
Tartuffe probeert ook Orgons vrouw Elmire te versieren. Pas als Elmire een scène in elkaar zet waarbij Orgon die onder de tafel verstopt is kan zien hoe Tartuffe zijn vrouw probeert te verleiden, raakt Orgon overtuigd van Tartuffes valsheid. Orgon gooit Tartuffe het huis uit, maar Tartuffe komt terug en chanteert hem.
Een officier van de koning weet tenslotte alles tot een rechtvaardig einde te brengen.

 “Tartuffe” is een aanklacht tegen de schijnheiligheid, die in dit stuk onder een religieuze dekmantel schuilgaat.

“Tartuffe” van Molière

Spel: Rob Linthorst, Iris Jansen, Rik Ter Haar, Riet Schütz, Ryanne Romberg, Jano van Gils, Ilja Tenholter, Bart Keijzer, Jan Vrins en Felix van Waart.

Regie: Eddy Geerlings.